Kommende forsvarsadvokat

Kommende forsvarsadvokat

maj 21, 2021 0 Af Eskild

Det er altså svært at vælge, hvilken uddannelse man skal følge. Lige nu har vi en masse snak herhjemme med min yngste søn. Han vil gerne være forsvarsadvokat. Siger han. Han vil være jurist. Og ja, jeg er da stolt, over at han er dygtig nok til at komme ind på jurastudiet. Men jeg har bare på fornemmelsen, at han ville egne sig bedre til at blive læge. Han vil jo gerne gøre noget godt for sine medmennesker.

Måske lidt romantisk

Han har en lidt romantisk forestilling om, hvad det vil sige at være forsvarsadvokat. Du ved sådan noget med, at man står foran en jury og taler rørende om sin klients uskyld. Ligesom i nogle af de amerikanske film. Jeg har forsøgt at forklare ham, at som advokat, skal man ikke bare være god til at tale til folk, man skal arbejde med en masse bureaukrati være dygtig til at analysere, og så skal man altså bare arbejde hårdt. Meget hårdt. Det er ikke kun studierne, der er tidskrævende. Og ja, en advokat med speciale i strafferet forsvarer ikke kun uskyldige. Han eller hun forsvarer også kriminelle. Det er ikke altid sympatisk at skulle forsvare en kriminel, der har begået noget frygteligt. Fx en voldtægt eller et mord.

Ikke alle er rige

Min søn har også den vrangforestilling, at advokater er rige. Altså at de har mange penge. Det er måske rigtigt, at nogle advokater er rige. Men han ignorerer, at som advokat i et stort, privat firma eller i en offentlig institution, bliver man altså ikke rig. Ok, man får da en rimelig løn. Helt sikkert. Men den finansierer altså ikke 2 Teslaer og en stor strandvejsvilla. Så min søns forestillinger om rigdom og anerkendelse som forsvarsadvokat skal lige sættes i relief, så han får en mere realistisk idé om, hvad han går ind til, hvis han vælger jurastudiet.

Ting tager tid

Han skal vide, at han kan få ansættelse i et firma, men ikke lige med det samme få lov til at forsvare forskellige klienter i retten. Han skal vide, at han måske kommer til at skulle arbejde med ’bureaukratiske’ emner som fx ekspropriationer eller vejret. Han skal vide, at han kommer til at skulle bruge mange timer på et kontor, hvor han behandler sagerne, han får tildelt. Og så skal han vide, at det kan være en ensom affære at være jurist. Det er ikke altid, sådan at man bare lige kan tale med andre om de sager, man behandler. Han skal også vide, at jura er et kæmpe studie. Han vil møde mange forskellige emner undervejs.For eksempel arbejde med sager som bolighandel og den slags.

Selv troede jeg også, at jeg skulle være en berømt advokat med speciale i økonomisk kriminalitet. Det endte med, at jeg blev specialiseret inden for handelsretten. Jeg kom ikke ud fra jurastudiet med lovning på en stilling, hvor jeg skulle være med til at få mennesker, der begår økonomisk kriminalitet, straffet. Nej, jeg endte på et kontor, hvor jeg behandler sager, der for det meste handler om gældssanering. Det lyder måske kedeligt. Det er det nu ikke altid. Det er et job, der kræver en sagkyndig, der kan sine ting. En fejl kan være meget dyr. Så ja, måske skal min søn opmuntres til at overveje medicinstudiet endnu en gang.

Disclaimer