Tæpper vs linoleum

Tæpper vs linoleum

april 8, 2021 0 Af Eskild

Vi har lejet os ind i en helt ny kontorbygning. Der lugter helt nyt. Overalt. Det er en flot bygning, og vi regner med, at vi skal bo her i de næste rigtigt mange år. Vi har derfor også fået forhandlet os en god lejekontrakt i hus med kommunen, som ejer bygningen. Men en af betingelserne for at få lejemålet til den favorable pris er, at vi selv sørger for at få lagt tæpper eller anden belægning på gulvene. Vi skal også selv installere komfur eller kogeplade i køkkenet. Det er helt ok med os. Kommunen har bare det krav, at materialerne, vi bruger, er CO2 neutrale, eller i det mindste ikke er skadelige for miljøet.

Uventet krav

Jeg må sige, at jeg ikke havde ventet, at kommunen ville stille det krav til os, men det er helt ok. Faktisk flot synes jeg. Så min partner og jeg har været på udkig efter gulvbelægning til en etage i en stor kontorbygning. Og ja, vi har søgt efter CO2 neutrale produkter. Det er jo en del af vores egen strategi, at vi også skal være CO2 neutrale, så det er da fint at kunne skilte med, at vores medarbejdere bruger det, meste af deres dag i rum, hvor materialerne, vi bruger, ikke skader miljøet.

Linoleumsgulv

Selv har jeg det, sådan at jeg egentlig gerne ville have haft linoleum på gulvet. Mest fordi linoleum er et naturmateriale. Men min partner har en eller anden misforstået aversion imod linoleum. Om det er et eller andet traume fra hans barndom, kan jeg ikke sige noget om. Han vil bare slet ikke diskutere muligheden med mig. Så jeg må give mig. Min partner kan være ret hård at forhandle med – selv for mig.

Hvad er linoleum?

Linoleum er et miljøvenligt og slidstærkt materiale, der ofte bruges til gulvbelægning. Det består af følgende ingredienser:

  • Linolie – Den primære bestanddel er linolie, som kommer fra linfrøolie. Linolie er en tørrende olie, der hærder og bliver hård over tid.
  • Harpiks – Der tilsættes harpiks for at gøre linoleum hårdere og mere holdbart. Harpiks comes ofte fra træer som fyr og gran.
  • Kridt – Pulveriseret kridt fungerer som fyldstof og giver linoleum stabilitet.
  • Træmel – Som ekstra fyldstof bruges fine træpartikler, f.eks. savsmuld.
  • Jute – Understoffet er ofte jutevæv, som linoleumsblandingen påføres. Jute er et naturmateriale af plantefibre.
  • Farvestoffer – Der tilsættes farvestoffer for at opnå forskellige farver på linoleum.

Blandingen varmes op og påføres jutevævet i tykke lag. Når det størkner, opnås et fleksibelt og slidstærkt materiale velegnet til gulve. Linoleum er 100% naturmaterialer og kan genbruges. Det er derfor et miljømæssigt godt alternativ til PVC og vinyl.

Han har derfor påtaget sig opgaven med at finde det rigtige tæppe til kontoret. Jeg vil gerne have, at vi får et ensartet og strømlinet udtryk på kontoret. Det er han sådan set enig med mig i. Men han har faktisk fundet en ekspert, der ved alt om gulve i erhvervsbygninger. Han har foreslået, at vi bruger nogle tæppefliser fra et firma, der ikke kun er CO2 neutralt, men også sørger for, at materialerne, de anvender, er miljørigtige, og de kan fremstille tæppefliser, der også hjælper på akustikken. Og det vil blive nødvendigt – især inde i det store rum, hvor der kommer til at sidde mindst 10 personer sammen.

Masser af prøver

Vi har fået et katalog tilsendt med prøver på forskellige fliser – og lige nu ligner mit kontor mere en dekoratørs værksted, end det ligner en seriøs forretningsmands. Vi har prøvet liggende overalt. Nogle af tæppefliserne er i krappe og stærke farver. Andre er i mere nedtonede og naturlige farver. Det bliver faktisk svært at vælge. Det lader til, at man nemt kan skære dem til, hvis de ikke helt passer til de enkelte rums km2-mål. Så det bliver ikke svært for håndværkerne at lægge dem. Næ, det svære bliver for os at vælge, hvilke designs vi skal bruge. Og her er jeg lige så hård en forhandler som min partner: Det skal han bestemme.

Disclaimer