Billigt til Havana

Billigt til Havana

maj 27, 2019 0 Af Eskild

For nogle år siden havde jeg en samtale med et ægtepar, som jeg har lært at kende der i landsbyen, hvor jeg har mit sommerhus. De har erklæret, at de er kommunister. Og de har en meget stor retfærdighedssans, når det kommer til sociale uligheder i samfundet. Så langt så godt. Men, der er noget, som ikke, helt stemmer i min optik: De er begge to selvstændigt erhvervsdrivende og synes, at det er uretfærdigt, at de skal betale skat. Ingen af dem er fagforeningsaktive!

De arbejder hårdt begge to! Hm. Ja, hvad skal jeg sige. Jeg har opgivet at overbevise dem om, at det kun er her i landet, at man kan være en ærlig erhvervsdrivende og kommunist på samme tid.

Flybilletter til Havana

Men samtalen, jeg havde med dem, handlede om Cuba. De havde nemlig været på ferie der. De havde fået flybilletter til Havana via partiet, som også havde arrangeret hotelophold på et resort.

Min nysgerrighed fik dem til at fortælle om, hvad de havde oplevet: musikken i gaderne, fattigdommen, sukkerplantager, og naturligvis også cigarrulning. Det havde været en stor og smuk oplevelse. De var begejstrede. Cubanerne er søde mennesker. Ok, de var ikke glade for at se fattigdommen, men bade- og naturoplevelserne, de havde haft, overskyggede de triste oplevelser.

Vi talte lidt om det cubanske samfund. Da jeg spurgte ind til, om de mon havde besøgt et kooperativ, kiggede de lidt forvirret på hinanden. Jeg tænkte, at det måtte da have været på programmet, at man sætter sig ind i, hvordan Cuba er organiseret. Hvordan bønderne og arbejderne organiserer deres produktion og sådan noget. Jeg fik at vide, at det havde de ikke haft tid til. Ok, fair nok. Jeg synes bare, at det ville være naturligt at undersøge det lidt, når man nu alligevel havde besøgt en sukkerrørsplantage, og har set, hvordan cubanerne fremstiller rom.

Disclaimer